English

За Temsa

ТЕМСА (TEMSA A.S.) е част от голямото семейство на Сабанджъ Груп (Sabanci Group) - един от двата най – големи конгломерата в Република Турция в индустриално и финансово отношение.  Сабанджъ Холдинг се състои от: 70 компании, повечето от които познати като лидери на пазара в съответните сектори; 10 съвместни предприятия и 52 000 служители. Основните отрасли, в които оперира Сабанджъ Груп са финансовите услуги, енергийния и транспортния сектори в повече от 18 страни в Европа, Азия, Близкия Изток, Северна Африка, Северна и Южна Америка. През 2009 г. Консолидираните доходи на Сабанджъ са оценени на 12,5 млрд. долара. 

КРАТКА ИСТОРИЯ

1968 ТЕМСА е основана

1984 Подписани са договор за дистрибуторство и техническа помощ както и лиценз за производство с японската Mitsubishi Corporation.

1987 Започва производството на автобус Maraton

1992 Започва производството на автобус Prenses

2001 Започва производството на първия автобус на TEMSA – това е модела Safari

2002 Започва производството за европейския пазар на Euro Safari с двигател MAN и се открива официалното представителство на TEMSA за Европа в Белгия

2003 Открива се самостоятелното направление за научно-развойна дейност

2006 Научната и развойна дейност се обособява в самостоятелна фирма в Истанбул

2007 На 19 октомври 2007 г. в град Кортрийк, Белгия ТЕМСА печели престижната награда за производител на автобуси за 2008 година.

2008 След подписания договор с египетския Лашийн Груп през 2006 г. и участие от 65% на ТЕМСА, в началото на 2008 започва работата на завод за производството на автобуси и мидибуси в Египет. Капацитетът му е бъде 500 автобуса и 500 мидибуса.

ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА

Производствената база на ТЕМСА е разположена в Адана, в южната част на Турция – на средиземноморското крайбрежие. Базата заема обща площ от 555 000 m2, от които закритата площ възлиза на 105 000 m2. Съоръженията включват складове, поточни линии за монтаж, специално-оборудвани помещения за боядисване, специални зони за осъществяване контрол на качеството и колосален шоу-руум, който е в състояние да побере всички типове произвеждани превозни средства. ТЕМСА разполага и със специална сграда разпростираща се на 11 300 m2 предназначена единствено за научно-развойната дейност както и специален обект за социална и ПР-дейност.

ТЕМСА иницира създаването на специален център на доставчиците в Адана, в който работят над 600 човека. Този център приема редица компании, които произвеждат части единствено за ТЕМСА. На това място ТЕМСА събра всички най-добри компании в бранша, които под строгата система за контрол на качеството произвеждат най-добрите части за произвежданите във фабриката в Адана автобуси и други промишлени транспортни средства.

От 2001 г. ТЕМСА е независим производител и сама определя дизайна на моделите, развойната и производствената дейност. За всеки нов модел се сформира екип, който работи заедно до края на проекта и който перфектно изпълнява своите задължения във всяка една от фазите на проекта (от научната и развойна дейност до производството и продажбите). ТЕМСА също така ползва професионалната помощ на водещи в света дизайнери и инженери. 

Сертификатите на ТЕМСА включват: ISO 9001-2000; ISO 9001; ISO 9000; ISO 14 001; OHSAS 18 001.

НАУЧНА ДЕЙНОСТ

ТЕМСА има отделен свой клон обособен като самостоятелна фирма, която се занимава единствено с научна и развойна дейност – TEMSA AR-GE ve Teknoloji A.S. Този клон е отговорен за развитието на нови продукти, приложението на нови технологии, внедряването на специфични продукти, компютърен дизайн на моделите, инженерно строителство и полево тестване на прототипите.

Само за това подразделение работят 36 инженери, 20 чертожника, 1 индустриален дизайнер и 17 технически лица. 

ПРОДАЖБИ

ТЕМСА продава продукцията си в 64 държави извън Турция, включително САЩ. Само във Франция в движение са  повече от 3000 автобуса с марката „ТЕМСА”. Сред най-големите пазари на компанията са Германия, Италия, Австрия, Швеция, Литва и страните от Бенелюкс. Сред настоящите планове на ТЕМСА е засилването на позициите на пазара в САЩ и увеличаването на износа към тази държава.